Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Την πλήρη αντίθεση του, στην επιβολή του «Ενιαίου φόρου κατοχής στα ακίνητα» που προωθεί η Κυβέρνηση, μέσω του σχετικού Νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, εξέφρασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, κατά την  παρέμβαση του χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε, πως η Κυβέρνηση κλιμακώνει την  πολιτική της απέναντι στην Ελληνική οικογένεια με την επιβολή ενός ακόμα πρόσθετου φόρου που πλήττει πρωτίστως τα χαμηλότερα και τα μεσαία οικονομικά στρώματα.
Τόνισε πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση, επιβάλλεται εφ' όρου ζωής – και όχι εφ' άπαξ- ένας βαρύς φόρος στους κατόχους μικρής ή μεσαίας ακίνητης περιουσίας, ανεξάρτητα της αξίας της,  ενώ αντίθετα  απαλλάσσονται πρακτικά της  φορολόγησης, οι κάτοχοι της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ουσιαστικά, σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καταργείται ο φόρος που υπήρχε για την μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιχειρείται να μαζευτούν περί τα 900 εκατομμύρια Ευρώ, από τους μικροϊδιοκτήτες. 

Στην παρέμβαση του επίσης ο κ. Σηφουνάκης έθεσε ένα ακόμα θέμα, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό. Ζήτησε  να απαλλαγούν τουλάχιστον από την φορολόγηση τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, που διασώθηκαν από την «πολιτική της μπουλντόζας» καθώς και όσα βρίσκονται σε κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς. Όπως σημείωσε μια τέτοια πρόβλεψη, έχει  σχέση με την προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς τα ακίνητα αυτού του τύπου έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση της οικοπεδικής αξίας τους.

Συγκεκριμένα οι δυο τροπολογίες που κατέθεσε για το άρθρο 8 του Νομοσχεδίου προβλέπουν να απαλλάσσονται του φόρου ακίνητης περιουσίας:
α) Κτίσματα που με αποφάσεις αρμοδίων αρχών έχουν κηρυχθεί  διατηρητέα
β) Κτίσματα που βρίσκονται εντός οικισμού που έχουν κηρυχθεί με αποφάσεις αρμοδίων αρχών  παραδοσιακός ή ιστορικός τόπος ή περιοχή ιδιαιτέρα φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης προστασίας.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ν. Σηφουνάκης σημείωσε ότι θα καταψηφίσει το φορολογικό Νομοσχέδιο.